COMUNICAT DE CAN FUGAROLAS DAVANT DEL JUDICI DEL 3 DE JULIOL
Un any després que l’assemblea de Can Fugarolas (*) decidís anar endavant amb el procés de compra de la nau, volem explicar en quina situació es troba el col·lectiu i a quins reptes s’enfronta.
2024:UN ANY INTENS PER A CAN FUGAROLAS
Pressionats judicialment per l’intent de desnonament que es va produir el 10 de gener de 2024 i amenaçats per una venda imminent de la finca per part de la Sociedad de Gestión de Activos para la Reestructuració Bancaria (SAREB), durant tot l’any passat els diferents col·lectius de Can Fugarolas van treballar de valent per dur a terme la compra de l’immoble, l’única via possible que se’ns presentava per donar continuïtat al projecte. Amb la voluntat i el repte de consolidar un
espai cultural, social i sostenible a Mataró, es van analitzar diferents escenaris financers, urbanístics i arquitectònics que possibilitessin la compra de la nau.
Durant aquest darrer any s’han dut a terme estudis urbanístics, reunions amb tècnics de l’Ajuntament i s’han fet propostes arquitectòniques per a la rehabilitació de Can Fugarolas. A més,
hem contactat amb cooperatives d’habitatge en cessió d’ús i cooperatives de serveis financers per fer possible un projecte de ciutat on s’hi continuï desenvolupant l’activitat col·lectiva de Can Fugarolas a la vegada que se cedeix una part important de l’espai per habitatge social no especulatiu. S’estima que el cost aproximat d’aquesta operació serà d’uns 5 milions d’euros: uns 2 milions per “recomprar” la propietat a la SAREB i 3 milions per rehabilitar la nau i per a construir 15 habitatges socials.
Malgrat l’atractiu de les propostes sobre la taula, aquesta operació financera està fora de les possibilitats d’uns col·lectius que desenvolupen iniciatives als marges de la lògica neoliberal i del lliure mercat. L’assemblea i el projecte col·lectiu de Can Fugarolas han demostrat durant més d’onze anys ser capaços d’omplir de vida i d’activitat social i econòmica una antiga nau abandonada. Tot i això, la inseguretat i la manca de projecció de futur a on ens aboquen la SAREB i la pressió immobiliària fan que col·lectius i persones estiguin abandonant el rojecte. I això no ho podem permetre.
QUÈ ES JUTJA EL 3 DE JULIOL?
Malgrat l’oferta de compra per 1.050.000 € que Can Fugarolas ha fet a la SAREB, aquesta ha decidit portar-nos a judici el pròxim 3 de juliol. La SAREB ha demanat la possessió de l’immoble al jutjat número 3 de Mataró, el qual ha de valorar si el nostre contracte de masoveria urbana signat el 2016 és un títol vàlid que ens dona el dret a fer servir la nau. A ningú se li escapa que la darrera intenció de la SAREB es fer-nos fora per vendre la propietat al preu més alt possible.
Aquest contracte és totalment legal i vàlid i, amb la voluntat del col·lectiu de fer-lo valer, ha permès rehabilitar la nau abandonada, on hi hem fet inversions materials per valor de desenes de milers d’euros en aspectes tals com la façana o la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici. Totes les millores que s’han fet en els darrers onze anys han permès que s’hi desenvolupin una gran diversitat d’activitats econòmiques, culturals i populars. Entitats com Cronopis – Espai de Circ o Som Mobilitat continuen fent servir Can Fugarolas com el seu espai de treball. Actualment unes 100 persones necessiten Can Fugarolas per desenvolupar diàriament les seves activitats professionals en espais com el Coworking, Fugart, Estudi Mig, l’Espai Benestar o el Taller de fusta i ferro. Igual d’important són també totes les activitats associatives i de vincles comunitaris que tenen cabuda diàriament a la nau: els horts, l’esplai Olla de Grills, la biblioteca oberta, el taller d’autoreparació de bicicletes, els tallers d’escultura i costura... Per només citar-ne uns quants.
Ara que a escala global tot trontolla és vital mantenir i sostenir espais veïnals, comunitaris,autoorganitzats i de trobada que són un pulmó de vida pels barris i les ciutats. Espais com Can Fugarolas són a la vegada escoles de diàleg, de democràcia i de suport mutu.
SOBRE LA SAREB
Conegut com el «banc dolent» d’Espanya, la SAREB es va crear el 31 d’agost de 2012 per rescatar amb diners públics un sistema bancari fallit. El risc el va assumir l’estat i la ciutadania, que vam posar de les nostres butxaques més de 50.000 milions d’euros, gran part dels quals encara no s’han tornat.
«El mandat és de liquidació incorporant en la seva gestió el principi de sostenibilitat i utilitat social», «compromís social» i «treballar per crear valor per a la societat». Amb aquestes expressions, el web de la SAREB intenta amagar el fracàs d’un instrument públic que havia de garantir habitatge social. En la darrera dècada, l’estat i les seves diferents administracions han
permès que la SAREB hagi prioritzat la venda dels seus actius tòxics a fons voltor en comptes de posar-los a disposició de polítiques públiques d’habitatge, el que ha generat més tensió i precarietat social amb el desnonament de milers de famílies en situació de vulnerabilitat. No és casualitat que ara que s’apropa la data de liquidació de la SAREB (el proper 31 de desembre de 2026) i es negocia el traspàs dels seus actius a la nova empresa estatal d’habitatge, el banc dolent estigui fent esforços per vendre’s tots els actius i que per això faci servir la pressió judicial.
SOBRE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES
Can Fugarolas reconeix i agraeix els esforços de l’Ajuntament de Mataró per intercedir amb la SAREB quan fa dos anys va anunciar la venda de la nau així com per intentar mediar en el difícil
diàleg amb la mateixa SAREB. Tanmateix, aquestes gestions no han suposat cap avenç substancial. Considerem que l’aposta del consistori de Mataró hauria de ser decididament
més valenta.
QUÈ DEMANEM DES DE CAN FUGAROLAS?
- Demanem a la SAREB que aturi el judici del 3 de juliol i que cessi la seva pressió contra els col·lectius de Can Fugarolas, legítims ocupants de la nau.
- Demanem a l’Ajuntament de Mataró, a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat, que trobin i mobilitzin les eines i recursos necessaris per aturar la venda la nau i trobar
juntament amb Can Fugarolas solucions que responguin a les necessitats del barri i de la ciutadania. - Demanem més temps per continuar treballant en estratègies que ens permetin salvar Can Fugarolas mitjançant aliances amb diferents actors, com ara cooperatives d’habitatge en cessió d’ús.
VOLS IMPLICAR-TE PER SALVAR CAN FUGAROLAS?
Can Fugarolas és un espai obert a tothom. Si ets part d’un col·lectiu, entitat, associació, o si vols participar d’aquest taller de reparacions socials, culturals i sostenibles autogestionat, contacta’ns a
(*) INFORMACIÓ DE CONTEXT
Can Fugarolas és un taller de reparacions socials, culturals i sostenibles. Des de 2013 acull centenars d’iniciatives, entitats, empreses, autònoms, veïns i diverses activitats de caràcter popular.
Totes elles comparteixen un fonament: la ferma convicció que un altre món és possible.
Can Fugarolas és un espai autogestionat i de participació directa. Amb voluntariat i voluntat, un gruix important de persones va convertir una nau abandonada de 4.500 m2 en un espai cultural i
social de referència a Mataró, Catalunya i més enllà.
Fa uns anys que la Sociedad de Gestión de Activos para la Reestructuració Bancaria (SAREB), legalment propietària de la finca, amenaça el projecte de Can Fugorlas amb la venda especulativa de l’espai.